Radio Hi-Tec // Ernesto Vs Bastian


Listen live:

Guest_DJ

Wordt de nieuwe gast DJ

Hightlights

Ernesto Vs Bastian


On Thursday 22 October 2009 11:04 CEST by Michel de Winter

Thrill werd Anthem voor Trance Energy, de cd Authenticity uitgebracht, radioshows, draaien over de hele wereld. Zomaar wat feiten rondom het dj duo Ernesto vs Bastian. Deze Nederlandse dj's veroveren langzaamaan de hele wereld. We kunnen er niet meer omheen, tijd dus voor een interview met de dj-helden!

Hoe wordt jullie cd Authenticity ontvangen
Bastian: Zeer goed, de reviews liegen er niet om. Uitdrukkingen als "album van het jaar 2008" en "geniaal" vliegen om je oren. Mensen zijn vooral verbaasd over de nieuw soort dance muziek en de echte trance fanaten weten soms niet wat ze horen. Ook zie je dat niet-dance georiënteerde mensen heel erg gecharmeerd zijn van het album. Ook in de winkels wordt enthousiast gereageerd en bij een van de grootste download portals, "Dancetunes.com" waar je het album dus via het net kunt kopen, was hij een week lang album van de week!

Wat doen jullie om nieuwe inspiratie op te doen?
Bastian: Af en toe naar muziek luisteren en dan niet alleen naar dance, maar ook pop of New Age. Toch komt vaak inspiratie gewoon binnen vallen en is niet te voorspellen of te temmen.
Ernesto: Ik luister nieuwe muziek, muziek die ik nog niet ken, heel hard op een koptelefoon zodat ik echt helemaal in mijn eigen wereld terecht kom. Dan komt de drang en inspiratie vanzelf naar boven. Vaak helpt ook een uurtje flink sporten ook enorm, mezelf flink uitleven in de sportschool doet vaak wonderen.

Wat maakt samenwerken leuker dan 'eenzaam DJ'en'?
Ernesto: Samen sta je sterk. Bastian heeft een hele andere kijk op zaken dan ik en dat is in mijn ogen onze kracht. Wij gebruiken elkaar eigenlijk als een soort klankbord. Tijdens dat creatieve proces komen we allebei met verschillende ideeën die samensmelten tot één creatie. Alleen is uiteindelijk ook maar alleen.
Bastian: Met z'n tweeën weet je altijd meer, je kunt elkaar juist motiveren het nog beter te doen. Dat vind ik het grootste pluspunt.

Welk feest is nou het leukste om op te draaien en op welke absoluut niet?
Ernesto: Het leukste zijn natuurlijk de feesten waarbij het publiek helemaal los gaat, waar ze oprecht enthousiast zijn. Dit kan in een club zijn of op een groot festival of feest. Grote evenementen als Trance Energy hebben natuurlijk heel veel impact en show eromheen. Zo'n groot publiek tegenover je geeft echt een speciaal gevoel en tegelijkertijd ook de drang om het maximale uit je zelf te halen. Dat moment, wanneer alles gaat zoals je wil, dat maakt het leuk. Wat niet leuk is? Daar waar mensen je muziek niet kunnen waarderen, gelukkig komt dit (bijna) nooit voor.

In welk land zijn de fans het meest enthousiast?
Bastian: Vroeger zou ik gezegd hebben Engeland en dat is nog steeds wel zo, maar de laatste jaren zien we ook veel fans uit eigen land verschijnen.Dit komt ook natuurlijk door "Thrill" , dit was het Trance Energy anthem voor 2008. En zoals iedereen inmiddels wel weet is dat Nederlands grootste trance evenement met circa 30.000 fans. Ook draaien we bijvoorbeeld veel in Polen, daar zitten blijkbaar ook veel Ernesto vs Bastian fanaten.
Ernesto: In landen waar Dance nog geen echte stroming is, zoals hier in Nederland, leven de mensen vaak weken en soms maanden naar een evenement toe. Als het dan zover is gaan ze helemaal los. Het is heel cool om te zien dat mensen speciaal voor ons naar een club of evenement komen en dan zo enthousiast zijn. Echt iedereen gaat uit z'n dak! Ze willen graag handtekeningen, en dat maak je hier in Nederland niet meer mee. Om nou een specifiek te noemen is vrij moeilijk, maar in de Oostblok landen zijn ze wel erg gek hoor!

Wat houdt het DJ-leven zo leuk en van welk onderdeel genieten jullie het meest?
Ernesto: DJ ben je of ben je niet, dat kan je niet worden, want dan hou je het niet lang vol. Ik geniet elke dag van alles wat daarmee te maken heeft. Alles in de wereld van muziek heeft zijn eigen charme. Live-sets zijn altijd spannend, omdat je vaak niet weet waar je terecht komt en hoe mensen daar zullen reageren op je muziek. Dat is vooral met gigs in het buitenland. Radio maken is een geval apart. De interactie tussen jou en het luisterpubliek is heel bijzonder, omdat je als het ware binnenkomt in de huiskamer van de luisteraar. Het heeft iets intiems, iets kleins. Ook tracks produceren blijft speciaal. Wanneer je met helemaal niets begint en er ontstaat plotseling een vette track die door iedereen goed wordt ontvangen, is dat echt een heel bijzondere ervaring.

Jullie werken nu al zo'n zeven jaar samen. Nog steeds zonder problemen?
Bastian: Het gaat meestal prima, omdat we vaak dezelfde smaak hebben en zo langzamerhand wel weten wat we aan elkaar hebben. Uiteraard zijn er uitzonderingen en in die gevallen zou ik Ernesto het liefst in stukken snijden haha.
Ernesto: We doen ieder ons eigen ding en zitten elkaar daarbij niet in de weg. Natuurlijk hebben we soms verschillende ideeën en gedachten, maar dan lassen we een pauze in en gaan beide thuis werken. Je kunt ook prima met elkaar communiceren via msn of mail. Ruzie hebben we niet echt, hooguit een verschil van mening. In dat geval kunnen we onze record company "Be Yourself Music" gebruiken als back-up. Als we even klem komen te zitten vragen we hen om advies, zie het maar als een second opinion. Discussies komen absoluut voor, maar ruzie maken is iets voor kleine kinderen.
Bastian: Soms is er onenigheid over het te volgen pad in een bepaalde productie, bijvoorbeeld welke geluiden er gebruikt moeten worden of hoe het arrangement moet lopen. Echt ruzie hebben we eigenlijk nooit.

Welke muziek draaien jullie thuis?
Bastian: Niet echt veel, maar het kan variëren van dance tot Michael Jackson.
Ernesto: Elke dag komt er veel nieuwe muziek binnen zoals promo's van collega's die ik dan luister en uitzoek voor radio en DJ sets of onze eigen producties. Maar de radio staat ook vaak genoeg aan, zeker op zaterdagavond als we naar een gig rijden. Wanneer ik TV kijk betrap ik mezelf erop dat ik toch altijd weer afdwaal naar MTV of TMF. Muziek en zuurstof; meer heeft een mens in mijn ogen niet nodig haha!

Is leeftijd (37 en 40) in het DJ vak een nadeel of een voordeel?
Ernesto: Ik denk wel een voordeel, je hebt natuurlijk veel ervaring kunnen opdoen en je weet inmiddels ook wat wel en wat niet goed werkt. Toch kan dit soms ook wel een nadeel zijn omdat je te kieskeurig wordt. Dan moet je de ervaring weer even aan de kant leggen en gaan voor de vibe in de muziek.


Cd-cover AuthenticityHoe zag jullie studentenleven eruit?
Ernesto: Ik ben eigenlijk vroeg gaan werken in de muziek en stond jaren in diverse platenzaken en had al vroeg een vaste plek als dj in een club. Het studentenleven was daardoor niet aan mij besteed.
Bastian: Ik heb Mavo, Havo en Atheneum gedaan en het was behoorlijk aanpoten kan ik je melden.
Ik heb in mijn jeugd dus veel gestudeerd en gelukkig had ik ook muziek in mijn vakken.
Een leuke anekdote is dat mijn leraar muziek in het eerste jaar mij zo ongelofelijk slecht vond dat hij mij adviseerde om bijlessen te nemen..haha ben benieuwd wat hij nu zou zeggen.

Waren jullie als kind zijnde ook al veel met muziek bezig?
Ernesto: Op de lagere school was ik de eerste in die tijd met een walkman (haha) en daarop draaide ik de mixjes die ik maakte en in elkaar plakte met bandrecorders. Ik draaide de plaatjes in die tijd aan elkaar op schoolfeestjes en ook op de middelbare school was dit zo. Eigenlijk was ik dus al een soort van dj in wording, maar toen was ik er nog niet bewust mee bezig. Die bewustwording kwam pas bij de eerste vaste plek in een club toen had ik het gevoel van.."Ja dit wil ik blijven doen!"

Wat heeft de hit 'Darkside of the Moon' gedaan met jullie carrière?
Bastian: Vooral nog drukker dan we het al hadden met name de dj boekingen namen met sprongen toe. Elk weekend het vliegtuig in en uit en op een gegeven moment wisten we van gekkigheid niet meer waar we waren. Uiteraard ook onze naamsbekendheid, Dark Side of the Moon was immers één van de grootste trancehits van 2005 en 2006.
Ernesto: Het succes van "Dark Side" heeft ons over de hele wereld gebracht, clubs in USA, Canada, Finland, Polen, UK en zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan. Deze track heeft ons veel naamsbekendheid gegeven in landen waar ze ons nog niet kende. Voor onze carrière is het dus een grote stap voorwaarts geweest.

Hadden jullie ooit gedacht groot te worden in de dance scene?
Ernesto: Groot worden gaat met kleine stapjes, steeds als je een doel hebt bereikt moet je weer nieuwe doelstellingen maken om verder te komen. Nooit stil blijven staan dus. Als je mij twintig jaar geleden vertelde dat we dit zouden bereiken, had ik je waarschijnlijk niet geloofd, maar op dit moment voelt het eerlijk gezegd alsof we pas aan het begin staan.

Wat is jullie grote toekomstwens als DJ's zijnde?
Ernesto: Dat we dit nog heel lang kunnen blijven doen, gezond blijven, en de komende jaren veel mensen kennis kunnen laten maken met onze muziek in binnen en buitenland.
 

Comments