Radio Hi-Tec // Jochen Miller: druk met dj'en en produceren


Listen live:

Guest_DJ

Wordt de nieuwe gast DJ

Hightlights

Jochen Miller: druk met dj'en en produceren


On Wednesday 04 November 2009 17:48 CET by Michel de Winter

Jochen Miller succes gaat ver voorbij de vaderlandse landsgrenzen. Zijn muziek wordt opgepikt door dj’s uit alle uithoeken van de wereld en ook zijn dj-carrière zit in de lift. Binnenkort gaat hij voor het eerst naar Australië. En dan hebben wel het nog niet eens gehad over zijn onlangs uitgekomen compilatie voor het befaamde High Contrast-label. Jochen Miller is lekker bezig. Radio Hi-Tec hing daarom met hem aan de telefoon.

Je mix-cd High Contrast is onlangs uitgebracht. Krijg je veel feedback op het resultaat?
“Jazeker, de reacties zijn zeer positief. Vooral in het buitenland is de -cd erg goed ontvangen. Daar ben ik erg blij mee, zeker omdat het via High Contrast is uitgekomen. Het is een befaamd label waar ik mijn voordeel mee kan doen.”

Naast je dj-werk ben je ook een begenadigd producer die verschillende stijlen bij elkaar voegt. Vind jij persoonlijk je muziek in de loop der jaren beter geworden?
“Ik zie zeker een verschil van de muziek die ik nu maak en de muziek die aan het begin van mijn carrière heb gemaakt. Sterker nog, als ik mijn producties van vroeger luister, verbaas ik me over het feit dat ik die tracks toen op de markt heb durven brengen. Produceren is eigenlijk een groot leerproces dat je steeds beter onder de knie krijgt door vaak de studio in te duiken. Ik heb er een jaar over gedaan om het studiowerk te leren, vervolgens kon ik echt verder gaan werken. De laatste twee jaar zit ik met Benno de Goeij in de studio en ik moet zeggen dat die samenwerking een positief effect heeft. Alleen mijn remixen doe ik helemaal zelf.”

Je bent vooral bekend als een trance artiest, maar aan de andere kant schroom jij niet om die sound te vermengen met andere stijlen
“Dat komt onder meer omdat de trancesound in de loop der jaren ook langzamer is geworden. Het aantal bpm’s komt nu overeen met house. Vandaar dat die stijlen ook dichter bij elkaar liggen. Trance is gewoon een heel breed genre dat ook weer kan worden onderverdeeld. Het is niet alleen maar snel en zweverig, het kan ook stevig en funky klinken. De sound van Marco V bijvoorbeeld. Het klinkt alles behalve zweverig en toch zien veel mensen het als trance. Binnen dat brede kader kan ook ik verschillende kanten op.”

Wat is het hoogtepunt in je carrière tot nu toe?
“Het is onmogelijk om één specifiek hoogtepunt aan te wijzen, maar er zijn wel momenten en periodes die ik niet snel zal vergeten. Bijvoorbeeld mijn tijd als resident-dj bij The Matrixx, dat was echt geweldig. Ik heb natuurlijk veel aan The Matrixx te danken, omdat ik mezelf daar kon laten zien. Zij hadden ook weer veel aan mij, omdat ik een sound had die destijds erg aansloeg. Ik kom er nog steeds graag. Verder hebben de Vierdaagsefeesten in Nijmegen ook een speciale plek in mijn hart. En in het buitenland is het elke keer weer bijzonder om in Engeland te draaien. Of in Polen, daar krijg ik zoveel leuke feedback. Mensen staan te dansen met de hoezen van mijn platen in hun hand, of met een Nederlandse vlag. Dat is heel bijzonder.”

En dan komt daar binnenkort nog een nieuw hoogtepunt bij. Je gaat voor het eerst Down Under?
“Ik heb twee gigs in Australië, één in Melbourne en één in Perth. Ze kennen mijn muziek daar al wel, dus dat is een groot voordeel natuurlijk. Ik denk dat ik daarom lekker pompend, uplifting en met herkenbare sounds ga draaien. Eigenlijk wat ik in Nederland ook graag doe.”

Voor wie heb jij veel respect en waarom?
“Ik heb U2 hoog zitten, die mannen zijn al zo lang succesvol bezig, en elk album of optreden is verrassend goed. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Madonna. Zij is ook een artieste die zichzelf blijft vernieuwen. Ten slotte is Paul van Dijk ook iemand voor wie ik veel respect heb. Hij is al jaren heel professioneel bezig. Maar het is bovenal een hele sympathieke gast.”

Wat kunnen we de komende tijd nog meer van je verwachten?
“Genoeg! Binnenkort komt mijn nieuwe plaat uit en daarnaast zijn er ook zes remixen die nog uit moeten komen. Verder ben ik weer hard aan het werk in de studio om nieuwe producties te ontwikkelen. Wat dat betreft verveel ik me zeker niet. Ik knal wel door, haha.”

 

www.jochenmiller.com

Comments